субота, 1. септембар 2012.

Ajvar od crvene paprike na brzi način




7 kg crvene parike
1 kašika soli
1 kašika šećera
1 kašika eksencije
400 ml ulja

7kg paprika ispeći, oljuštiti, očistiti od semena i staviti da se ocedi preko noći. Ja papriku cedim tako što je stavim u mrežasti džak, onaj što se u njega pakuje krompir. Posle toga samleti ocedjenu papriku. Dodati 1 kašiku soli, 1 kašiku šećera, 1 kašiku eksencije i dobro promešati.

U posebnu šerpu ugrejati 400ml zejtina, skoro do tačke ključanja. Znam da je dobro ugrejano tako što, kad spustim mrvicu mlevene paprike, ona odmah ispliva na površinu, tad je ulje ugrejano kako valja. Vreo zejtin polako sipati u papriku i stalno mešati. Kad se dobro izmeša, staviti da odstoji pola sata.

Kad odstoji, staviti šerpu sa mlevenom paprikom na vatru i od kad počne da ključa, uz stalno mešanje kuvati 45 minuta do sat vremena.

Sipati vruć ajvar u zagrejane tegle.Ušuškati u ćebad i ostaviti da se lagano hladi. U zavisnosti od kvaliteta paprike, od ove mere, u proseku izlazi 4 tegle od 720 gr.


Нема коментара: