среда, 26. септембар 2012.

Peglana paprika i šargarepa



10 kg očišćene paprike
400 gr šećera
300 gr soli
100 ml esencije
3 vinobrana
3 šolje od bele kafe vode (1 litar)

7-8 glavica belog luka
2 kesice bibera

Po potrebi:

Šargarepa



Papriku oprati i lepo očistiti od semena. Očišćenu papriku staviti u kofu.
Vodu, šećer i so staviti da provri. Kada je provelo, dodati esenciju i vinobran. Promešati i odmah preliti vrelim presolcem spremljenu papriku. Zatvoriti kofu i  po mogućstvu često mešati papriku. Ostaviti da odstoji 24 sata. Sutradan spremiti tegle i naredjati paprike u njih. Posle svakog reda naredjane paprike, posuti po malo seckanim belim lukom i biberom u zrnu. Svaki red paprike što bolje pritiskati. Kada naredjate sve paprike, tegle nalijte tečnošću koju su paprike otpustile prilikom stajanja. Tečnost nalivajte tako što ćete je cediti kroz cedku za čaj, kako ne bi semenke koje su ostale otišle u papriku. 

NAPOMENA:

Ukoliko lepo slažete paprike u teglu, tj. ostavljate sasvim malo mesta izmedju njih, imaćete dovoljno tečnosti za nalevanje, a i pretećiće vam. Tada očistite šargarepu i naseckajte je na kolutiće. Lepo je naslažite u čistu teglu i nalijte sa presolcem koji vam je pretekao od paprika. Odozgo pospite malo bibera u zrnu i zatvorite zatvaračima.



Sve spremljene tegle odložite u ostavu.


Нема коментара: