субота, 22. март 2014.

Prždarena pogača sa sremušem

Drago mi je što se naš narod sve više vraća tradiciji i svojim korenima. To vraćanje tradiciji je i te kako vezano i za ishranu, pa se tako i sve više ljudi okreće korišćenju integralnog brašna. Već duže vreme tragam za organskom pšenicom pa da je sameljemo i dobijemo pravo integralno graham brašno. Količinu brašna sam sačuvala od ranijeg mlevenja za ovu pogaču i čekala da stigne mlad sremuš kako bi isprobala ovu kombinaciju.
Svim ljubiteljima zdravog hleba poklanjam ovaj recept. 

Prždarenu pogaču sam prvi put jela u Krivom Viru. Način pripreme je specifičan, jer se prvo testo proprži, pa se tek onda peče. Pogača koju sam ja tada probala bila je od belog pšeničnog brašna. Ovog puta sam htela da isprobam kakvog će ukusa biti od integralnog i još sa dodatkom sremuša. Za nas je ovo pun pogodak. Bar je sto puta boljeg ukusa od  "obične bele prždarene pogače". Još ako imate krišku domaćeg sira, po mogućstvu ovčijeg i još par strukova mladog crnog ili belog luka... Verujte na reč, imaćete bogovski obrok koji će podići vaš organizam u ove rane prolećne dane.





Za pogaču je potrebno:

5 čaša od jogurta integralnog brašna
300-350 ml tople vode
1 kašičica soli
1 kašičica sode bikarbone
5 kašika ulja
1 veza sremuša (iseckan na sitne trakice)


Još je potrebno:

7-8 kašika ulja

Od svih sastojaka za pogaču umesite  glatko testo. Rastanjite pogaču debljine 1,5 cm. Tako rastanjenu pogaču izbockajte viljuškom.
U tepsiju u kojoj ćete peći pogaču sipajte 7-8 kašika ulja. Tepsiju ugrejte na ringli i kada je ulje dobro ugejano stavite razvučenu pogaču da se proprži, tj. samo da blago uhvati koricu. Kada se korica uhvatila, okrenite pogaču i sa druge strane. To "prženje" traje u proseku po jedan minut, a ako je jača vatra  i manje od minuta. Kada ste to uradili, tepsiju sa pogačom stavite u zagrejanu rernu. Pecite pogaču na 200 stepeni.

Pečenu pogaču, umotajte u vlažnu čistu krpu i ostavite desetak minuta, a zatim uživajte u njenoj punoći ukusa.


Нема коментара: