уторак, 23. фебруар 2016.

Posna crna torta



Potrebno je za testo:


  • 200 gr seckanih oraha
  • 300 gr brašna
  • 3 kašike kakaoa
  • 350 gr šećera
  • prstohvat soli
  • 2 kesice vanilin šećera
  • prašak za pecivo
  • 450 ml crnog vina


Još je potrebno:

za premazivanje:

  • 1/2 tegle dzema od šipka
za preliv:
  • 3 kašike kakaoa
  • 3 kašike šećera
  • vrela voda
U posudi pomešati sve suve sastojke potrebne za testo. Dodajte vino i pomešajte kako bi dobili glatku masu. Tepsiju prečnika 25 cm premažite uljem i pospite brašnom. Izručite umućeno testo u podmazanu tepsiju i stavite u zagrejanu rernu da se peče na 170 stepeni. Proverite čačkalicom da li je kora pečena tako što ćete zabosti čačkalicu u sredinu tepsije, a ako je suva kada je izvučete, znači da je kora pečena.

Izvadite koru iz tepsije i ostavite je da se ohladi. Ohladjenu koru presecite na pola. Uzmite 2/3 dzema od šipka i premažite polovinu kore. Poklopite drugom polovinom i odozgo stavite preostalu 1/3 dzema. 

Zatim pripemite preliv od kakaoa. U posudu pomešajte kakao prah i šećer. Lagano dodajte vrelu vodu toliko da dobijete gustinu rastopljene čokolade.  Premažite dobijeni preliv preko džemom premazane torte i ostavite tortu par sati. Nakon toga secite na parčad i uživajte.

Prijatno! 















Нема коментара: